Üniversite Yolunda Fizik Sertifika Programı
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ LİSE YAZ OKULU
ÉCOLE D’ÉTÉ A L’UNIVERSITÉ GALATASARAY
ÜNİVERSİTE YOLUNDA FİZİK
PHYSIQUE PRÉ-UNIVERSITAIRE
Programın Amacı :
Öğrencilerin (özellikle yurt dışında üniversite öğrenimine devam etmek isteyen) üniversite öğrenimleri esnasında gerekli olan ancak, lise öğrenimleri aşamasında eksik kalan bilgi ve formasyonlarını tamamlamalarına yardımcı olmak ve de bunun biraz ötesine geçerek, kendilerini üniversitenin birinci sınıfında fizik ve türevi dersleri işlerken karşılaşacakları kavramlar ve yöntemlerle tanıştırmak bu programın başlıca amacıdır.
Kimler İçin :
Program; üniversite eğitimini temel bilimler ve mühendislik alanında alacak öğrencilerimiz için düzenlenmiştir. Özellikle Fransızca öğrenim gören liselerin 11. ve 12. sınıf öğrencileri ile programın açıldığı eğitim öğretim yılında mezun olmuş öğrencilerine yöneliktir.
İçerik :
Program, 4 modülden oluşmaktadır:
1. Fizikte Matematik (36 saat) : Bu modül, fizikte başlangıçta sıkça kullanılacak olan Vektör, Trigonometri, Fonksiyon, Kompleks Sayılar, Limit, Türev, İntegral, Bazı Diferansiyel Denklemler gibi konuları içermektedir.
2. Mekanik (30 saat) : Kinematik, Dinamik, Momentum, Dönme Hareketi, Kinetik ve Bağıl Hareket konularını içermektedir.
3. Elektromanyetizma (24 saat) : Elektrostatik, Manyetostatik, Elektrodinamik ve Maxwell Denlemleri konularına yer verilecektir.
4. Laboratuvar (16 saat) : Birimler, Boyut Analizi, Manalı Rakamlar, Bilimsel Yazım, Yaklaşıklık, Hata Hesabı, 3 Deney Seansı ve Raporlarının Hazırlanması modülün içeriğini oluşturmaktadır.
Öğretim Dili :
Ders notları ve uygulama etkinlikleri metinleri gibi ders materyali Fransızca’dır. Bununla birlikte, anlatım dili daha ziyade Türkçe olacaktır. Ayrıca, ders anlatımı esnasında; yöntem, kavram ve tanımların İngilizce karşılıkları da verilecektir.
Değerlendirme :
Her modül birbirinden bağımsız olarak belgelendirilir. Mekanik ve Elektromanyetizma modüllerine kaydolabilmek için “Fizikte Matematik” modülünü almış olmak gerekir. Bir modül tamamlandıktan bir hafta sonra, o modüle ilişkin bir yazılı sınav yapılacaktır. Modülün içerdiği derslerin %90’ına katılmış olan öğrenciler, diledikleri takdirde bu sınava girebilirler.
Sınava katılan öğrencilerden 100 üzerinden 50-65 arası not alanlara “avec mention assez bien”, 66-80 arası alanlara “avec mention bien” ve 81-100 arası alanlara da “avec mention très bien” ifadelerini içeren Fransızca belge verilir.
%90 devam şartını sağlamış olan ve sınava katılmayan veya sınavda “mention” alacak başarıyı elde edemeyen öğrencilere ise modüle katıldıklarını belirten bir Fransızca belge verilir.
Tarih ve saatler :
Modüllerin tarih ve saatleri aşağıdaki gibidir:
1. Fizikte Matematik:
Sınav :
2. Mekanik:
Sınav :
3. Elektromanyetizma:
Sınav :
4. Laboratuvar:
Değerlendirme deney raporlarına göre yapılacaktır.
Öğretim Ücreti ve Kayıt :
Programı oluşturan modüllerin ücretleri aşağıdaki gibidir :
1. Modül : Fizikte Matematik…………………
2. Modül : Mekanik……………………………
3. Modül : Elektromanyetizma………………...
4. Modül : Laboratuvar………………………...
- Öğrenci, bunlar içinden istediği kadar modüle kayıt olabilir. Ancak, Mekanik ve Elektromanyetizma modüllerine kayıt olabilmek için “Fizikte Matematik” modülü ön şarttır: bu modülü devam şartlarını yerine getirerek tamamlamış olmak gerekir.
- Bir modülün açılabilmesi için, o modüle en az 10 öğrencinin kayıt olması gerekir.
- Her modül için kontenjan 25 öğrencidir.